Tuesday, July 12, 2011

Merepek Part Deux

AMARAN
First, aku mahu tekan kan, yang aku ini cuma insan biasa yang mempunyai pendapat.
Pendapat kita mungkin bercanggah, and aku minta maaf.
Aku bukan orang pakar politik, aku cuma dapat mengeluarkan pendapat melalui perspektif aku.
Menilai itu bukan dilakukan hanya dari satu sudut, tapi dari pelbagai sudut.
supaya kita dapat melihat pro and cons kedua belah pihak
Bukan nilai dari TV3 saja ok?
Agar kita...ceh agar kita tuhhh..skema...ok teruskan..agar kita dapat memahami kedua belah pihak, agar dapat kita fahami perjuangan mereka.
And aku tidak pun join Bersih 2.0 ok??
JIKA TIDAK SUKA, JANGAN CONTINUE BACA!!


"Apa la Bersih 2.0, babi betul la, mereka patut mati semua, mengkucar kacir keamanan dan menghancurkan konsep 1Malaysia betul, tu la ikut keling dan cina babi..jahanam, tidak tahu bersyukur, MURTAD!!! Sokong KAPIR!!"

Ni la statement dari kebanyakan orang aku nampak dekat facebook, and dengar sendiri dari orang, ni aku sudah paraphrase and gabungkan..haha.

Isu satu, ( Mereka patut mati )??
Kenapa perlu dorang mati?? dorang cuma manusia biasa yang ingin negara Malaysia yang lebih baik, aku tau la orang cakap yang join bersih ni x bagus sbb ada si ambiga, yang ramai post tuntutan AFC dia tu, tapi Bersih is not about AFC, yup aku tau dia ketua organizer, but doesnt mean kalo Bersih succesful, dia automatik jadi PM and then dia jalankan tuntutan AFC dia tu??  kalo dia buat jugak, mesti ada Bersih 3.0, sebab ramai x setuju..so napa perlu suruh yang join bersih ni mati?? ada hak ka kita suruh orang mati sebab dorang join perhimpunan haram tu?? kalo dorang salah, biar ja la, memang manusia ni x sempurna, semua buat salah, lain la kalo dorang bom, bunuh orang time perhimpunan haram tu.

Isu dua ( Mengkucar kacir keamanan)??
Ya aku tau la, banyak jalan kena block, kedai banyak tutup, tapi siapa yang pulling the string supaya benda ni berlaku?? aku x salahkan polis, dorang cuma lakukan tugas...orang yang order ni yang terlalu paranoid, kononnya ada parang la, cocktail molotov la..aku tengok dekat Australia, lancar ja jadi, tiada tear gas, and road block and all..haha..so bayangkan kalo x roadblock, tiada tear gas, aku rasa lancar ja perhimpunan tu..and kalau dorang memang pun buat kucar kacir, ada ka polis mati kena parang?? kena cocktail molotov?? ada ka bangunan kena bakar?? jangan salahkan bersih 2.0 ja, yang patriot tu x kena salah ka???hahahaha, tapi lawak la aku tengok patriot tu..macam kena bayar ja..hahaha.

Isu tiga ( Menghancurkan konsep 1Malaysia)
Ni la statement paling lawak, dekat tv ada bgtau kan yang 1Malaysia tu pasal keharmonian antara semua kaum dan etnik di Malaysia, so sapa yang menghancurkan konsep 1Malaysia ni?? aku tengok bersih tu consist from banyak jenis kaum, sama sama berkumpul, tidak bergaduh, dan tidak memaki maki antara satu sama lain, yang marah marah di facebook tu yang lawak, cakap perhimpunan tu menghancurkan konsep 1Malaysia, tapi maki hamun bangsa lain, ingat dia tu yang sempurna sangat ka?? please la dont judge and stereotype people based on Bangsa, thats BULLSHIT...Bukan kaum yang jahat, cuma manusia yang jahat.

Isu Empat (Tidak tahu bersyukur)
Yang paling lawak sekali, bab tidak tahu bersyukur, hahaha, lawak skali, malang skali orang yang cakap " tidak tahu bersyukur" tu sendiri Hipokrit. Bila Gabemen block file sharing website, bukan main marah lagi dia, siap tukar gambar Anonymous lagi, pastu share share video pasal Anonymous hack site Gabemen tu, adoi, lawak la, maki maki ngan berharap supaya komputer dan server Gabemen hancur lagi, syukur la Gabemen masih bagi peluang untuk surf internet lagi, Facebook x kena block pun..hahaha..bukan pasal tu ja, isu pendatang asing bukan main marah, balik balik post banyak pendatang haram kucar kacirkan kawasan perumahan la, kena rompak la, marah Gabemen tidak ambil tindakan, sebab terlampau banyak pendatang tanpa izin, aik bang?? Marah universiti awam tidak ambil kemasukan dia, marah tidak dapat biasiswa kerajaan la, x tahu bersyukur ka bang masih tinggal dekat negara ni?? skali bila Bersih 2.0 masuk TV3, bising bising orang x tahu bersyukur, tapi x cermin diri sendiri.

Isu Lima ( Murtad dan Kapir)
Apa hak anda untuk panggil orang murtad sebab dia join benda tu?? Apa hak anda hina agama lain?? marah bila agama sendiri dihina, tapi suka hati hina agama orang lain?? kita bukan TUHAN untuk JUDGE kepercayaan orang lain. macam mana orang nak hormat agama kita kalo kita sendiri tidak menghormati agama yang lain, ya aku sendiri bukan manusia yang sempurna dan alim tahap Imam muda, tapi at least kita mesti sedar, bukan kita ja hidup di dunia ni.


Sekali lagi aku tekan kan, aku bukan ikut bersih pun, aku cuma hampa dengan sikap certain orang yang suka menilai dari satu sudut and aku post benda ni pun bukan sebab aku sokong, cuma aku respect dengan lapan objektif dorang ni, agar tiada lagi politik kotor dan pengundi hantu, especially di Sabah, ILLEGAL Pinoy ngan indonesians pun boleh mengundi sambil curi elektrik. You may say saya ni tidak bersyukur, tapi kita cuma manusia biasa dan secara jujur, memang kita nampak beberapa kekurangan, sebab itu la kita cuba perbaiki kekurangan, supaya kekurangan itu tidak bertambah di masa hadapan. Macam masa kita study la, kita berusaha dan result exam kita cuma mencapai tahap ngam ngam lulus, ya aku tau kita patut bersyukur, tapi kita mesti cuba lagi untuk mencapai keputusan yang lebih baik And lastly, aku tidak bermaksud PARTY tidak kira Gabemen atau Opozisyen itu jahat, cuma certain orang yang jahat, sebab perjuangan dalam PARTY itu sama, untuk mewujudkan NEGARA yang lebih baik, so kita perlukan ORANG yang betul untuk memerintah, bukan PARTY yang betul. Ini cuma pendapat aku, jika tidak suka, sila refer ngan nota diatas skali.

Peace bebeh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails