Tuesday, December 9, 2008

Peribahasa yg dipertikaikan Kamus Dewan & Pustaka

Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu...asyik nak berdating jer.

Peribahasa:Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masuk ke sukan Olimpik.
Maknanya: Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu selalunya tak bagus.

Peribahasa: Biar putih tulang jgn putih muka.
Maknanya: Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak... be proud of what you are & jgn jd mcm si "maikel jekson" tu.

Peribahasa: Kalau tidak ada angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya: Ada orang kentotlah tu...

Peribahasa: Seperti kacang Tong Garden lupakan pembungkus.
Maknanya: Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa: Ada udang di sebalik udang lain
Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke....kat tengah ke...tengah baring ke.

Peribahasa: Biar mati anak jgn mati pucuk
Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak......btol tak?

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa org yg jatuh
Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa: Seperti monyet duduk kat kerusi
Maknanya: Jangan nak tersengeh-sengeh kat depan PC......Pergi lah buat kerja!!!!!keh keh keh


p/s: Harap maaf jika menyinggung hati dan perasaan.

3 comments:

ren.hi.risk™ said...

HAHAHA.. best~ i like.

ren.hi.risk™ said...

doing da 6th task of tagging. lol

noraisyah nordin said...

MUAHAHAHAHA...!!!
memang patut ko minta maaf pip, aku terasa part peribahasa paling last tuh!! hahaha....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails